دندان عقل

برسی کامل دندان عقل، باید آن را کشید یا نگه داشت؟

زیبایی و سلامت

زمان مطالعه: 4 دقیقه

دندان عقل

آنچه در این مقاله می‌خوانید

امتیاز دهید

شاید اسم دندان عقل شاید به‌ گوشتان خورده باشد؛ همون دندونی که آخر از همه در‌میاد و باعث کلی بحث و دردسر می‌شه. خیلی‌ها ازش بد می‌گن و عده‌ای هم که حتی دندون عقلشون رو نگه داشتن و هیچ مشکلی هم باهاش ندارن. اما واقعاً دندون عقل چیه و چرا انقدر معروف شده؟ توی این مطلب قراره همه چیز رو از اول تا آخر راجع به این دندون پرماجرا بررسی کنیم. از هزینه جراحی دندان عقل گرفته تا دردها و مراقبت‌های بعد از جراحی. پس با من همراه باشید.

دندان عقل چیست؟

دندان عقل آخرین دندان‌ های آسیاب هستند که بین سنین 17 تا 25 سالگی رشد می‌کنند. این دندان‌ها معمولاً در انتهای هر فک (بالا و پایین) قرار دارند و در مجموع 4 عدد هستند. به‌دلیل کمبود فضای کافی در فک، دندان عقل ممکن است به دندان‌های دیگر فشار وارد کند یا به‌صورت نهفته باقی بماند. اسمشون رو هم از همین سن نسبی گرفتن که توی این دوره آدما به اصطلاح به “عقل” می‌رسن. پس اگه از خودتون پرسیدین دندون عقل کی در میاد؟ در بازه 17 تا 25 سالگی.

دندون عقل

دندون عقل چندتاست؟

اگه شانس بیاریم، هر کس چهار تا دندون عقل داره؛ دو تا بالا، دو تا پایین. ولی خب خیلی‌ها هستن که یا کلاً دندون عقل ندارن یا اینکه کمتر از چهار تا دارن. پس تعداد دندون عقل هم می‌تونه متغیر باشه. جالبه بدونید که بعضی افراد حتی هیچ‌ وقت دندون عقلشون در‌ نمیاد!

مطالعه کنید: هزینه بلیچینگ دندان چقدر است؟

ایا دندون عقل رو باید کشید؟

حالا سوال اصلی اینه: آیا دندان عقل رو باید کشید یا نه؟
جوابش بستگی به شرایط شما داره. اگه فرایند در اومدن دندون عقل شما به درستی و بدون مشکل انجام شده باشد و فضای کافی برای رشد داشته باشه، شاید نیاز نباشه اون رو بکشید. اما بیشتر مواقع دندون عقل، به‌خصوص دندون عقل نهفته، مشکلاتی مثل فشار به دندون‌های دیگه، التهاب لثه، عفونت یا آبسه دندان عقل ایجاد می‌کنه که تمامی این موارد به نوعی ممکن است باعث رشد باکتری ها و بوی بد دهان شوند. در این صورت بهتره که تحت نظر دندان‌ پزشک، کشیده بشه.

خیلی‌ها هم ممکنه از ترس از کشیدن دندان عقل برن دکتر، ولی واقعیت اینه که اگه دندان عقل شما درد می‌کنه یا مشکل‌ ساز شده، نترسید؛ کشیدنش شاید کمی سخت باشه، ولی از درد و مشکلات بعدیش خیلی بهتره.

جراحی دندان عقل چطور انجام می‌شه؟

حالا که فهمیدیم چرا بعضی وقت‌ ها باید دندان عقل رو بکشیم، بریم سراغ اینکه جراحی دندون عقل چجوریه؟

جراحی دندان عقل نهفته یکی از رایج‌ ترین عمل‌های دندان‌ پزشکیه و توی خیلی از مواقع لازم میشه دندان‌ پزشک برشی توی لثه ایجاد کنه تا بتونه به دندون دسترسی پیدا کنه. اگه دندون زیر لثه گیر کرده باشه یا استخوان فک جلوی رشدش رو گرفته باشه، حتی ممکنه لازم باشه بخشی از استخون فک رو هم بردارن. نگران نباشید؛ معمولاً تمامی مراحل جراحی دندون عقل نهفته، تحت بی‌حسی موضعی انجام میشه و شما هیچ دردی حس نمی‌کنید.

بعد از جراحی هم ممکنه کمی درد و ناراحتی داشته باشید، ولی معمولاً با مصرف داروهای مسکن قابل‌ کنترله.

مطالعه کنید: روش سفید کردن دندان در خانه

آیا جراحی دندون عقل درد داره؟

یکی از سوالای مهم اینه که آیا کشیدن دندان عقل درد دارد؟ همونطور که گفتم، در حین جراحی به‌خاطر بی‌حسی موضعی درد خاصی حس نمی‌کنید و تنها دردی که حین جراحی تجربه میکنید زمان تزریق آمپول بی حسی هستش که کلا 2 ثانیه طول میکشه. اما بعد از اینکه اثر بی‌حسی از بین رفت، ممکنه چند روز درد خیلی کم و قابل تحملی داشته باشید. بسته به پیچیدگی جراحی و شرایط فک و دندون شما، درد می‌تونه بین 2 تا 7 روز ادامه داشته باشه. در موارد پیچیده‌ تر که نیاز به جراحی سنگین‌ تر هست، درد ممکنه بیشتر هم بشه، ولی نگران نباشید؛ با مصرف مسکن و رعایت مراقبت‌ها، درد به مرور کاهش پیدا می‌کنه.

هزینه کشیدن دندان عقل چقدره؟

قیمت کشیدن دندان عقل ساده از 1.5 تا 2.5 میلیون تومان شروع می‌شه. اما برای دندان های نهفته، قیمت جراحی دندان عقل ممکنه بین 3 تا 5 میلیون تومان هم بشه.

به صورت کلی هزینه‌ ها بستگی به پیچیدگی جراحی، نوع نهفتگی دندون، و محل کلینیک داره، به عنوان مثال هزینه جراحی میتونه در بهترین کلینیک های دندان پزشکی تهران نسبت به شهرستان ها متفاوت باشه.

کشیدن دندان عقل

بعد از کشیدن دندان عقل چیکار کنیم؟

در جواب سوالی که بعد از کشیدن دندون عقل چیکار کنیم، باید یه سری نکات مهم رو رعایت کنید تا زودتر بهبود پیدا کنید و از عوارض جلوگیری بشه:

  1. گاز استریل: گاز استریلی که دندون‌ پزشک براتون می‌ذاره باید حداقل نیم ساعت تو دهنتون بمونه تا خونریزی متوقف بشه.
  2. استفاده از یخ: برای کاهش تورم می‌تونید از یخ استفاده کنید. هر 15 دقیقه یه بار یخ رو روی گونه‌تون بذارید و بردارید.
  3. دارو های مسکن: حتماً داروهای مسکن و آنتی‌ بیوتیک‌ هایی که دکتر تجویز کرده رو مصرف کنید.
  4. غذاهای نرم: بهتره تا چند روز بعد از جراحی از غذاهای نرم مثل سوپ و پوره استفاده کنید تا فشار زیادی به فک و زخم وارد نشه.
  5. عدم استفاده از نی: از نوشیدن با نی خودداری کنید، چون ممکنه مکش ایجاد شده باعث بشه لخته خونی که محل زخم رو پوشش داده جابجا بشه و مشکل‌ ساز بشه.
  6. بستنی آب شده: مصرف بستنی و خوراکی های سرد آب شده به سرعت بهبودی جای دندان کمک می کند.
  7. شستشوی دهان: بعد از روز اول، دهنتون رو با آب نمک ملایم شستشو بدید.

چه کارهایی نباید انجام بدیم؟

همیشه بعد از کشیدن دندون عقل، یک سری کارها هست که نباید انجام بدیم:

  • سیگار کشیدن: یکی از بدترین کارها برای زخم‌های بعد از جراحیه. سیگار می‌تونه بهبود زخم رو به تاخیر بندازه و حتی باعث عفونت بشه.
  • نوشیدنی‌های داغ: مصرف نوشیدنی‌های داغ می‌تونه باعث تحریک زخم بشه و درد رو بیشتر کنه.
  • ورزش و فعالیت‌های شدید: حداقل تا 24 ساعت بعد از جراحی از ورزش‌های سنگین و فعالیت‌های شدید بدنی خودداری کنید تا زخم به‌ خوبی بهبود پیدا کنه.
  • مسواک زدن: تا حد امکان تا 72 ساعت اقدام به مسواک زدن نکنید و دهان خود را با دهان شوی های مخصوص یا آب نمک تمیز کنید، زیرا مسواک می تواند لخته خون ایجاد شده روی لثه را از بین ببرد و باعث خونریزی شود.

جراحی دندان عقل

تا چند روز بعد از کشیدن دندان عقل درد داریم؟

بعد از کشیدن دندان عقل یا جراحی، تورم و درد دندان عقل طبیعی است. معمولاً درد بین 2 تا 4 روز طول می‌کشه، ولی بسته به نوع جراحی، ممکنه تا یک هفته یا بیشتر هم ادامه داشته باشه. اگر بعد از یک هفته همچنان درد شدید داشتید یا علائم عفونت دندان را مشاهده کردید، حتماً باید به دندان‌ پزشک مراجعه کنید.

آیا همه دندون‌های عقل باید کشیده بشن؟

یه باور عمومی اینه که هر دندون عقلی باید کشیده بشه، ولی این‌طور نیست. دندون عقل فقط زمانی باید کشیده بشه که مشکلی ایجاد کنه. اگه دندون شما به‌ خوبی و بدون دردسر دراومده و فضای کافی تو فکتون داره، نیازی به کشیدنش نیست.
اما در مواردی مثل دندون عقل نهفته، درد، عفونت یا آبسه، دندان‌ پزشک قطعاً توصیه به جراحی دندان عقل خواهد کرد.

نتیجه‌گیری

دندون عقل یکی از جالب‌ ترین و در عین حال پیچیده‌ ترین دندون‌ هاییه که هر کسی توی زندگیش باهاش روبه‌ رو می‌شه. از هزینه جراحی دندان عقل گرفته تا درد و مراقبت‌های بعد از جراحی، همه چیز رو در این مقالهه در سایت bartarfa بررسی کردیم. اگه دندون عقل‌ تون مشکل‌ ساز شده، بهتره قبل از هر چیزی با دندان‌ پزشکتون مشورت کنید و ترس رو بذارید کنار. با مراقبت‌های درست، این مهمون ناخونده هم به‌ راحتی از زندگیتون می‌ره و شما هم از شر مشکلاتش خلاص می‌شید!

bartarfa

تیم تولید محتوا

ما در برترفا در تلاش هستیم تا بهترین و بروز ترین مقالات آموزشی در زمینه های مختلف را برای شما کاربران عزیز فراهم کنیم.

نظرات شما

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *